Bine ati venit!

In ultimii ani, Europa, dar mai ales estul si sudul acesteia se confrunta cu o saracire a resurselor de apa. Aceasta situatie a aparut datorita unui complex de cauze, cum ar fi eficienta scazuta a folosirii acesteia, poluarea si lipsa unui circuit integrat al utilizarii apei in agricultura, industrie si sectorul civil. Pe langa acestea, schimbarile climatice si modificarile regimului de precipitatii inrautatesc situatia resurselor de apa.

In sud-estul Europei, asa cum este evidentiat in Program’s Strategic Environment Assessment, unele din principalele provocari constau in aspecte legate de apa, in special cele legate de impactul agriculturii asupra poluarii apelor. Pe de o parte, agricultura reprezinta una din principalele componente ale economiilor tarilor din ESE, iar pe de apta parte, una din principalele amenintari pentru apele din UE; motivele includ: utilizarea masiva si ineficienta a apelor pentru lucrarile solului si poluarea apelor subterane cu fertilizanti.

Al treilea raport privind punerea in aplicare a Directivei UE privind nitratii confirma contributia semnificativa a agriculturii la poluarea cu nitrati a apelor subterane si de suprafata si la eutrofizare, subliniind faptul ca tarile sud-europene sunt in intarziere in aplicarea directivei.

EU.WATER are la baza recunoasterea faptului ca numai printr-o abordare comuna la scara larga, spre o gestionare rationala a resurselor de apa, va fi posibila o protectie pe termen lung a resurselor de apa.

EU.WATER este implementat de 12 parteneri in 8 tari membre sau non-membre UE si este co-finantat de Programul de Cooperare Transnationala din Sud Estul Europei. Proiectul este coordonat de catre Provincia Ferrara in Italia. Pentru orice intrebari, va rugam sa contactati direct managerul responsabil cu diseminarea, din Provincia Ferrara.